Smilkalų gamyba

Sužinosite, kas yra smilkomi augalai, susipažinsite su augalais turinčiais aukščiausią smilkomąjį gydomąjį potencialą. Sužinosite apie smilkomų augalų gamybos, pritaikymo, panaudojimo galimybes. Patys gaminsite smilkalus.

Turėsite du smilkomųjų augalų gamybos seminarus:

  • “Mažosios Lietuvos smilkomi vaistingieji augalai“:
    • vaistingosios žaliavos paruošimas (plovimas, džiovinimas, ruošybos technologijos)
    • smilkalų gamyba
  • „Smilkomi vaistingieji augalai Tibeto medicinoje“:
    • smilkalų gamybos technologijos
    • tolpa (prideginimas dūmu Tibeto medicinoje)

 

Smilkalų tema kaip niekad aktuali šiandien, kai mūsų rinka užversta įvairiomis importinėmis smilkstančiomis lazdelėmis. Tai pramoniniu būdu gaminami produktai dažniausiai susidedantys iš bambuko skiedrelės, lazdelės ir anglies pagrindo prisotinto aliejų (neretai sintetinių).

Taigi, ką turime savo, nuo seno naudota protėvių? Pats žodis smilkyti, „dūmyti“ – nurodo, kad tai - smilkstantys vaistingi augalai. Smilksta toli gražu ne visi augalai, kurių didžiąją dalį sudaro sumedėję augalai ar kvapni kieta mediena bei dervos (gintaras, kadagio mediena, pelynas, jonažolė, ajero šaknis). Nepamirškime, kad lietuviui artimesni sodrūs, gilūs, kvepiantys gimtais laukais ir kloniais kvapai. Juolab, kad protėvių žiūrėta giliai – išgryninti tuos augalus, kurie nuo seno naudojami prieš įvairias ligas bei maro bei infekcinių ligų atvejus. Nuo seno laikyta, kad smilkomi augalai pasižymėjo itin retomis savybėmis, dar vadinti „nemariaisiais“.

Etimologiniu požiūriu dūmas yra ugnies ir vandens sąvarta. Smilkoma ant žarijų, ugniai perėjus visas gimimo fazes – karšta, sodri energija persikeičia į kvapnų dūmą, kuris subtiliai skleidžiasi (tuo ryškiai skirdamasis nuo sintetinių kvapų) ir tarytum perkeičia erdvės kokybę. Pelyno kvapas išsilaiko iki 36 val., kadagio iki 12 val. Galima smilkyti patį augalą susmulkinus ir sudėjus ant žalvarinės lėkštutės. Kūnui apsmilkyti pakanka 2-4 minučių.

Smilkalai naudojami prie gripų epidemijų, peršalimo atvejais, streso atveju, diegiant pilvą. Žaliava smilkalam renkama vasaros mėnesiais, o rugpjūčio gale ir rugsėji daromi smilkalai.

Seminarus praves Mija Džeinara Ubartienė - žolininkė, tautodailės kūrėja, nuo 2003 m. vedanti paskaitas ir seminarus įvairiomis sveikatingumo temomis, smilkymo paslapčių sužinojusi iš savo močiutės, kilusios iš senovės Prūsų giminės ir turinčios giminystės ryšį su Vydūnu.

Go back